Vergide ‘ince’ denetim zamanı

Posted by

MİTHAT YURDAKUL- Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kaybının önüne geçmek için çalışmalarını hızlandırdı. Detaylı ve ince araştırmalarla işletmelerin stok ve alışveriş hareketleri de para trafikleri üzerinden takip altında. Yeme içme sektöründe yaklaşık 41 bin işletme KDV uyumsuzluğuna karşı denetlenirken, vatandaşların restoran ve kafelerle ilgili ihbarları da değerlendiriliyor. Yetkililerden edinilen bilgiye göre, bakanlığın vergi kaybıyla etkin mücadele çalışmaları kapsamında perakende, yeme-içme sektörü ve kira gelirlerine yönelik incelemelerde önemli mesafe katedildi.

STOKLAR İLE PARANIN İZİ

Alışveriş merkezi, mağaza, bayi, esnaf ve sanatkar işletmeleri başta olmak üzere perakende sektör sektöründe ödeme kaydedici cihazların da devreye girmesiyle işlemlerde kayıtlılık oranı artıyor. Buna karşın, bu kesimlerde vergi kayıplarını önlemek için, işletmelerin alış ve satış bilgileri, stokları; para hareketleri beyanları ile sürekli izleniyor ve riskli görülen mükellefler vergi incelemesine alınıyor. Perakende sektöründe başta faturalar olmak üzere belge düzenine uyumun önemine dikkat çekilirken, vatandaşların konuyla ilgili takibi ve yükümlülüklerine uymayan işletmeleri idare ile paylaşmalarının önemine dikkat çekiliyor.

KDV VE 41 BİN RESTORAN

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın taslak düzenlemesiyle, restoran ve kafe gibi işletmelerin yüzde 10’luk KDV yerine et, su, meyve suyu gibi gıda maddelerini satmış gibi göstererek yüzde 1’lik belge düzenlemesinin önüne geçilmesi hedeflenirken; sahada yapılan denetimlerde de yeme içme sektöründe bulunan bazı lokantaların oran farklılığını istismar ettiği ve rekabet eşitliğini bozduğu tespit edildi. Bu kapsamda, yeme içme sektöründe yaklaşık 41 bin mükellef KDV oran uyumsuzluğu yönünden denetlendi. Yapılan çalışmalarda, restoran ve kafelerle ilgili vatandaşların ihbarları da değerlendirildi. Bu sektörde de KDV oran uyumsuzluğu ve belge düzeni konusunda denetimlerin sürekli devam ettiği ifade edildi.

33 BİN KİŞİLİK ‘KAZANÇ’ LİSTESİ

Varlıklarının değer artış kazancı yönünden gelir vergisi beyannamesi vermesi gereken mükellefler hakkında da işlemlere başlandı. Bu kapsamda yaklaşık 33 bin mükellefin beyanname vermesi gerektiği halde beyanname vermediği tespit edildi. Ayrıca, beyan döneminde ücret gelirleri yönünden beyanname vermesi gereken 13 bin mükellefin beyannamelerini vermediği anlaşıldı. Kira gelirlerinde olduğu gibi herhangi bir sebeple beyan döneminde gelir vergisi beyannamesi vermeyen mükellefler, vergi dairelerince işlemlere başlanmadan önce pişmanlıkla beyanname verebilecek.

360 BİN KİŞİ KİRA TAKİBİNDE

Kira gelirlerini beyan etmesi gereken mükelleflere yönelik kapsamlı çalışmalar sonucunda, yaklaşık 400 bin yeni mükellef kira geliri beyanında bulundu. Yapılan uyarılara rağmen kira gelirini beyan etmeyen kişiler hakkında ise yasal işlemlere başlanılıyor. Bu kapsamda, banka ve finans kurumları başta olmak üzere çeşitli kanallardan elde edilen veriler sonucunda kira gelirine ilişkin olarak beyanname vermesi gerektiği halde beyan döneminde beyanname vermediği anlaşılan yaklaşık 360 bin mükellef tespit edildi. Bu mükellefler, vergi dairelerince işlem başlatılmadan önce pişmanlıkla beyanname verebilecek ve vergilerini cezasız ödeyebilecek.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir